Mennyit spórolunk, ha készen kapható konyhabútort vásárolunk?

Akciós, olcsó konyhabútor

A bútoráruházak olykor-olykor megdöbbentően olcsón kínálják akciós konyhabútoraikat. Mi, vásárlók pedig örülünk, fizetünk, és boldogan várjuk otthon a szép új berendezésünket. Kiváltképp elégedettek vagyunk, ha mondjuk az adott konyhabútorra előzetesen még árajánlatot is kértünk egy asztalostól. Mert ugye azt sejtettük, hogy az egyedi gyártású bútor drágább lenne, de azt azért nem gondoltuk, hogy a készen kapható konyhabútor árának minimum a dupláját el meri kérni egy szakember! Aztán kicsit bosszankodunk ezen, majd elégedetten nyugtázzuk, hogy milyen szemfülesek voltunk, és nem hagytuk magunkat becsapni!

 

Nézzük azonban, mit mutatnak a számok? Mennyivel fizetünk többet, netán kevesebbet egy drágább konyhabútorért?

 

Mondjuk, hogy az egyik bútoráruházban találtunk egy tetszetős, első ránézésre méretben is megfelelőnek tűnő konyhabútort 150.000 Ft-ért. Az asztalos a helyszíni felmérés után 250.000 Ft-os árajánlattal állt elő. Spóroltunk tehát 100.000 Ft-ot! Megvettük a kész konyhabútort, amit nagyon kedvező áron, mondjuk10.000 Ft-ért szállítottak hozzánk haza. A bútor összeállításához szakembert hívunk, aki 25-30.000 Ft-ot kér a munkáért. Még így is spóroltunk kb. 60.000 Ft-ot, tehát elégedettek lehetünk. (Ha esetleg kiegészítő elemekre is szükség van, mert a készen kapható bútor méretei nem illeszkednek tökéletesen, akkor viszont már ez az összeg sem marad meg teljesen a zsebünkben.)

 

És akkor most nézzük, miből is készülnek az olcsó bútorok!

 

a konyhabútor anyaga általában 16mm vastag bútorlap, ami nem túl erős, és sérülékenyebb, mint az asztalosok által használt18-19 mm vastag bútorlapok. A szekrények sarkainak összeillesztésekor a rögzítéshez ráfordítható kapcsokat használnak. Ezekről érdemes tudni, hogy messze nem olyan erősek, mint a facsavar, vagy a tiplivel történő összeragasztás, amelyet a precíz asztalosok használnak. A rögzítőkapcsok 8 mm vastagok, így a kapocs két oldalán az anyagból csak 4-4 mm vastagságú fal marad: 16 mm (bútorlap vastagság) – 8 mm (ráfordító kapocs vastagsága) = 8 mm (bútorlap maradék vastagsága), amelyet még el kell osztani kettővel. Ez a 4 mm kicsit nagyobb terhelés esetén könnyen átszakad. Egy asztalos ezzel szemben a látható felületeknél lapos tiplit (lamello) használ, mely az előző 8 mm-rel szemben csak 4 mm vastag, mégis erős, mert számos rétegből préselt. A fennmaradó anyagvastagság így lényegesen több marad, ami masszív tartást ad a bútornak. A nem látható felületeken 4 x 50 mm-es facsavart használ, mely még inkább stabil és erős tartást biztosít. Praktikus és fontos szempont, hogy adott esetben ezek az összeállítások könnyen szét is szedhetők.

Olcsó konyhabútorunk ajtajainak pántjai is kisebbek és vékonyabbak, mint amilyeneket az asztalos használ, ezért számíthatunk rá, hogy a sok nyitogatástól hamar elhasználódnak, és nem zárnak majd rendesen.

A konyhai munkalapok felületének minősége is gyengébb, sérülékenyebb az egyedi konyhákhoz használt munkalapokkal szemben. Az elemes kész konyhabútornál gyakran alkalmazott megoldás, hogy a konyhaszekrény alsó elemeinek tetejét munkalappal zárják le, ami azért előnytelen, mert könnyen közé megy a kosz vagy folyadék, ettől aztán még gyorsabban fog tönkre menni a konyhabútorunk.

 

Mi a legbecsapósabb? 
A szekrények mélysége jellemzően 40-45 cm, szemben a szakember által készített korpusz 56-cmes standard méretével.

 

Érdemes felkészülni arra, hogy készen vásárolt konyhaszekrényünk 2-5 évet fog kibírni maximum, és utána erőteljesen amortizálódik, vásárláskor garanciát pedig nem kapunk rá.

A szakember által készített “drága” bútorok viszont 10, akár 15 évet is kibírnak különösebb károsodás nélkül (a konyhabútorok is, ahol vízzel is dolgozunk).

Összegezve tehát vettünk “olcsó” bútort 190.000 Ft-ért, amit jó esetben 5 évig fogunk használni, de rövidtávon spóroltunk 60.000 Ft-ot. Ezzel szemben készíttethettük volna 60.000 Ft-tal drágábban olyan bútort, ami pontosan a mi otthonunkba lett volna tervezve, a saját igényeink szerint, és minimum10 évig kiszolgált volna bennünket. Tehát a “drága” bútort legalább 10 évre vásároltuk volna meg 250.000 Ft-ért, míg az olcsó, kész bútort 5 év múlva cserélhetjük le újra, ismét 190.000 Ft-os áron. Így tehát 10 év alatt az olcsó bútorra kifizetett kétszeri 190.000 Ft-os kiadásunkkal szemben a “drága” bútor ugyanerre az időtartamra csak 250.000 Ft-ba került volna, és máris világos, hogy az egyedi készítésű „drága” bútorral 10 év alatt sikerült volna 130.000 Ft-ot spórolnunk.

 

Tanulság, hogy az olcsó bútor rövidtávon sem kerül lényegesen kevesebbe, hosszútávon pedig kifejezetten drágább, ugyanakkor az egyedi készítésű konyhabútor mindig pontos, és összeállításakor sincs felfordulás az otthonunkban az olcsó megoldással ellentétben.